Ben ik wel een goede directeur?
Je hebt zelfvertrouwen, staat positief in het leven en weet altijd wel een oplossing. Dat is hoe jij jezelf kent en dat is wat jij wil uitstralen naar je medewerkers. Maar je bent niet de eerste ondernemer die af en toe van binnen ook iets heel anders voelt.
“Sterke leiders maken geen fouten”
Als je angst een onderdeel van je bedrijfscultuur wil maken, dan is dat een heel goed uitgangspunt.
Ik sprak vorige week een manager van een MT dat we begeleiden. Hij vertrouwde me toe dat hij iets ergs had gedaan. In het belang van het voortbestaan van het bedrijf. Hij had een moeilijke keuze gemaakt waar hij zich schuldig over voelde maar waar hij van voelde dat hij hem moest maken. En toch voelde het voor hem als een grote fout die hij had gemaakt.
“Ik wil niet dat mijn medewerkers dat weten.” Ik vroeg hem wat hij dacht dat er ging gebeuren als hij het zou vertellen. “Dan vertrouwen ze me niet meer. Dan zien ze dat ik zwak was en de boel bedrogen heb.”
Een loose - loose situatie
Dit is een voorbeeld van een leider die sterk wil zijn en onbedoeld een loose-loose situatie voor zichzelf heeft gecreëerd.
Het team vertellen wat hij heeft gedaan voelt als verliezen, want dan zien ze dat hij niet eerlijk is geweest. (Even los van het feit of dat ècht waar is.)
Het team niet vertellen wat hij heeft gedaan voelt ook als verliezen. Want dan is hij niet eerlijk tegen ze over wat er ècht is gebeurt.
Als je een mensvriendelijke bedrijfscultuur wil en ook wil zien dat je medewerkers hun beste beentje voor zetten, dan vraagt dat openheid van jou als directeur.
Ik spreek bewust over openheid en niet over kwetsbaarheid, want er zijn ondernemers die worden wat ongemakkelijk van dat woord. Dat vind jij vast geen probleem maar ik houd het voor de andere lezers even op ‘openheid’.
Sterk zijn door zwakte te erkennen
Voel je wat er bij je gebeurt als je leest hoe ik in de alinea hierboven niet helemaal open ben? “Wat wil ik nu eigenlijk zeggen?” vraagt je onderbewuste.
Denk dus niet dat je medewerkers het niet aanvoelen als je jezelf groot houdt en ze een verhaal van “sterk zijn” probeert aan te smeren. Een directeur is ook maar een mens. Je hebt tekortkomingen, zwakheden en je maakt fouten. De manier waarop je voorleeft hoe je daar verantwoordelijk mee omgaat is wat je een krachtig leider maakt.
Doe waar je goed in bent
Hoe ben je nu een goed directeur als je niet alles hoeft te dragen? Als je toe gaat geven waar je niet goed in bent en daarvoor op zoek gaat naar iemand die het beter kan. We zien dat ondernemers die meer durven loslaten, er achter komen dat ze talent in hun personeel hebben zitten waar ze zich niet bewust van waren.
Interessant toch? Dat je je scheef betaalt aan personeelskosten en vervolgens het potentieel dat je daarmee in huis hebt gehaald laat liggen, omdat jij je zo verantwoordelijk voelt voor van alles.
Stappenplan om een betere directeur te worden
Ik sluit dit artikel af met een eenvoudige oefening die wij gebruiken als we de rollen en verantwoordelijkheden in een kernteam verdelen.
Deze oefening kan je heel goed helpen om overzicht te krijgen in je workload als directeur en blinde vlekken te gaan zien die je alleen maar energie kosten als je ze maar blijft negeren.
Benodigdheden:
Een pakje geeltjes
Een lege muur, deur of raam
Een zwarte marker of stift
Een rol schilderstape
1 uur ongestoorde tijd
En als je dat prettig vindt werken: een betrokken sparringpartner
Stap 1: Brainstorm verantwoordelijkheden
Zet een timer voor 10 minuten en schrijf alle verantwoordelijkheden die je kunt bedenken die je als directeur voelt. Om een voorbeeld te geven met wat we daar mee bedoelen:
Het bedrijf financieel gezond houden
Nieuwe klanten aantrekken
Werkzaamheden overdraagbaar maken
Aanspreekbaar zijn voor medewerkers
…
Stap 2: Kijk en voel
Plak alle geeltjes op de muur en neem even de tijd om te voelen wat al die verschillende werkzaamheden met jou doen. Wordt je er blij van als je er naar kijkt? Vliegt het je aan? Lucht het op?
Stap 3: Opdelen in 2 groepen
Trek een verticale streep door het midden van je muur met een strook schilderstape. In de linkerhelft plaats je alle verantwoordelijkheden die je energie kosten en waar je dus op leeg loopt. Verplaats alle geeltjes naar rechts waar je juist energie van krijgt.
Stap 4: Vul aan met wat er nog ontbreekt
Lees de geeltjes door en vul aan wat er nog niet op de muur hangt. Maak als je wil clusters van verantwoordelijkheden die bij elkaar horen. Zo ontstaat er een eerste schets van de mogelijke rollen die je in je bedrijf moet vervullen om alles goed te laten lopen.
Stap 5: Wat nou als…?
Stel je nu eens voor wat voor directeur je zou zijn als je alleen nog maar zou doen waar je goed in bent en waar je energie van krijgt? Welke rollen neem jij dan voor je rekening? Welke mensen in je bedrijf zie je als geschikte kandidaat voor een rol die jij beter niet meer kunt doen?
Stap 6: Ga het gesprek met elkaar aan
Nu rest je niets anders te doen dan het met de medewerkers die je op het oog hebt er over te hebben. En ja, dat kan wat ongemakkelijk, ja misschien zelfs kwetsbaar voelen. Maar laat je verrassen met wat je tegen gaat komen als je dit gesprek aangaat.
Nooit meer directeur is ook een optie
Tot slot een anecdote uit onze praktijk met een maakbedrijf in het midden van het land. De oprichter en directeur heeft ambitie en wil zijn bedrijf door laten groeien. Hij ziet ook hoe hij internationaal voet aan de grond kan krijgen. Maar die mensen van hem... Wat zijn ze toch lastig. Ze lijken het maar niet te snappen.
In de begeleiding die we met hem hebben doorlopen kwamen we op het punt van zijn directeurschap. Waar krijgt hij nou het meeste energie van? Dat was al snel duidelijk:
Sales
Productontwikkeling
Daar was hij succesvol in in het verleden en dat was zijn kracht. En hij gaf toe dat hij dat veel liever in zijn eentje deed dan als leider van een team. Het was een hele opluchting voor hem toen hij had besloten om een manager in zijn bedrijf de rol van operationeel directeur te laten invullen.
Dat vroeg even wat tijd voordat hij dat durfde te onderkennen dat hij wel een kei van een ondernemer was maar geen getalenteerde directeur. Maar dat toegeven en daar dan ook de consequenties aan verbinden, dat is sterk leiderschap!
Ben je getriggerd door dit artikel en wil je eens doorpraten over jouw eigen situatie? Plan een ontmoeting, online of live, met ons in. We luisteren graag naar wat je bezig houdt.