Gedoe in het directieteam? Het ligt niet aan jou
Gaat je directieteam of managementteam met je aan de haal? Je bent niet gek. En het ligt niet aan jou en ook niet aan je collega-teamleden. Als je team een eigen leven lijkt te leiden dat je niet kunt rijmen met de personen waaruit het team bestaat, dan is het tijd voor een fris perspectief.
Je team is meer dan de som der delen
Als denkt aan je team, dan zie je de gezichten van je collega’s voor je. Het is de groep mensen die de kaders geeft, die richting kiest en die knopen doorhakt. Het zijn de mensen die zich hard maken voor de resultaten. En die de verbinding onderhouden met de rest van de medewerkers.
Het kan zijn dat je kernteam bestaat uit jezelf als dga en je compagnons of partners in het directieteam.
Het kan zijn dat je als ondernemer een team vormt met je managers.
Het kan zelfs zijn dat het kernteam bestaat uit de medewerkers die het meest betrokken zijn bij de toekomst van jullie bedrijf en die je de ruimte hebt gegeven om samen met jou het bedrijf naar de volgende stap te brengen.
Zo taai als stroop
Het is moeilijk te verklaren met het hoofd maar je hebt dit waarschijnlijk zelf al ervaren. Je wil iets oplossen of een verandering voor elkaar krijgen en het lukt maar niet.
Je teamleden zeggen wat ze gaan doen, en ze doen het niet.
Jullie maken afspraken en houden je er niet aan.
De lieve vrede bewaren is belangrijker dan het echte gesprek.
Nadat het duidelijk is dat de beloftes niet zijn nagekomen, hebben we het daar niet over met elkaar. Want het moet wel gezellig blijven. We zijn tenslotte teamspelers, toch?
En dus ben je geen stap vooruit gekomen. Herkenbaar?
Wat is hier aan de hand? Want als je naar de mensen in je team kijkt zie je stuk voor stuk capabele en goedbedoelende collega’s. Maar zodra de groep bij elkaar zit, voelt het anders. Een dynamiek waarin jullie in rondjes lijken te draaien en niet uitkomen.
Hoe doorbreek je dat patroon met elkaar?
Heb je echt alles al eens geprobeerd?
Als je er al een tijd mee in je maag loopt heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd:
Een rondje langs elk teamlid om er individueel over te spreken.
Een vergadering speciaal voor dit onderwerp beleggen.
Je favoriete coach waar je al lang mee werkt betrekken.
Afscheid nemen van dat ene teamlid dat ‘altijd moeilijk doet’
Nieuwe teamleden er bij
Iedereen achter de broek aan zitten zodat ze eindelijk doen wat er is afgesproken.
Als je voor je gevoel al alles hebt gedaan en niks werkt, dan wordt het misschien tijd voor een frisse blik. Tot nu toe heb je je vooral gericht op de mensen in je team. Maar weet je dat je team als geheel ook een levend systeem is met geheugen, frustraties en verlangens?
Luister eens naar je team als geheel
Vanuit groepspsychologie is bekend, zodra je mensen bij elkaar zet, krijgt de groep een eigen wil. Om een voorbeeld te noemen van een aantal natuurlijke neigingen van een team:
Overleven: het team wil bij elkaar blijven
Zelfregulering: als iets uit balans is of er iets ontbreekt, probeert de groep dat te corrigeren
Loyaliteit: onbewust ontstaat er verbinding met bepalende gebeurtenissen en personen. Deze gaan meesturen in de dynamiek van het team.
Als je het team als geheel bekijkt, en daar vragen over stelt, kun je tot inzichten komen die tot een doorbraak leiden.
Dat doe je door vragen te stellen die zichtbaar maken wat er onder water ligt en aan het team trekt. Beantwoord onderstaande vragen samen je team. Dat kun je zelf doen of onder begeleiding van een ervaren facilitator.
Welke vragen kun je stellen?
Wat is er in het verleden gebeurd, waar we nog niet klaar mee zijn?
Wie of wat wordt eigenlijk niet (meer) gezien?
Wat is de functie van het niet goed functioneren van het team? Wat probeert het team daarmee op te lossen?
Waar is het team onbewust loyaal aan? Wat ‘mogen’ we niet loslaten?
Zo maar een aantal vragen waar je samen eens bij stil kunt staan. Stel je open voor ieder antwoord, ook als je het eigenlijk niet wil horen. Het mag spannend worden. En als het te spannend voelt, vraag om hulp. In dat geval is aan te raden om er een begeleider bij te halen die je vertrouwt en die zonder oordeel en onpartijdig het gesprek kan faciliteren.
Hard werken en slim zijn is niet altijd de oplossing
Het kan je veel kosten als je gedrag dat steeds weer terug komt probeert te veranderen en het patroon keert steeds als een boomerang weer terug. Het is frustrerend als je niet voor elkaar krijgt wat niet zo ingewikkeld zou moeten zijn.
Kies eens voor een andere route als je bestaande toolbox niet meer werkt. Misschien ben je gewend problemen op te lossen met hard werken of slim strategisch handelen. Bij deze de uitnodiging om eens te kijken wat er in beweging komt als je tijd neemt voor de paar vragen die we hierboven hebben gedeeld.
Benieuwd naar meer vragen die je kunt stellen? Plan een afspraak voor een kennismaking.